Home  |  Wat wij doen  |  Het HDI als goed doel

Het HDI als goed doel

De zorg van het HDI wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De vergoedingen van de zorgverzekeraars zijn echter te laag om financieel overeind te blijven. Als goed doel zijn we deels afhankelijk van donaties, sponsors en fondsen om mensen te kunnen helpen. Hoe zit dat?
We beantwoorden de 5 meestgestelde vragen over het HDI als goed doel.

1. Waarom is het HDI een goed doel?

De vergoedingen van de zorgverzekeraars zijn niet genoeg om de kwaliteitszorg te garanderen die het HDI nastreeft. Als jij of een geliefde de diagnose kanker krijgt, staat je leven op zijn kop. Dan verdien je niet minder dan de best mogelijke zorg. Zorg die verdergaat dan de ‘basiszorg’ die verzekeraars vergoeden. Het HDI werkt met ervaren, gespecialiseerde therapeuten die weten wat de impact van kanker is op psychologisch, sociaal én medisch gebied. We leveren gepersonaliseerde zorg omdat we weten dat ieder mens anders is en dat maatwerk een voorwaarde is voor duurzaam herstel. Dankzij donaties kunnen wij ervoor zorgen dat een cliënt gedurende zijn behandeling dezelfde behandelaar heeft. En gaat onze betrokkenheid verder dan de behandelkamer. Als je een spannende uitslag hebt gehad, of na afsluiting van je traject nog vragen hebt, maken we tijd voor je.

2. Hoeveel geld komt het HDI tekort?

Per cliënt komen we gemiddeld € 250 tekort. Dat ligt enerzijds aan de keuzes die wij maken om kwaliteit, persoonlijke aandacht en maatwerk te bieden. Anderzijds ontstaat dit tekort door een te lage vergoeding van de zorgverzekeraars. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt elk jaar maximumtarieven vast voor de ggz, gebaseerd op overheidsbeleid en budgetten. Zorgverzekeraars vergoeden hier een bepaald percentage van, op basis van zelf geformuleerde criteria en verantwoordingseisen. Het HDI ontvangt in 2020 van zorgverzekeraars slechts 95%-100% van het NZa tarief. Donaties blijven hard nodig om als kleine zorginstelling de beste zorg te kunnen blijven bieden.

3. Hoe wordt het tekort per cliënt gedekt?

Om het nodige geld op te halen voor haar zorg, doet het HDI aan fondsenwerving in allerlei vormen. Zo worden elk jaar evenementen georganiseerd, maar starten mensen ook zelf acties voor het HDI. Naast evenementen en acties kan het HDI rekenen op particulieren, fondsen en bedrijven die eenmalig of structureel een bedrag doneren of goederen sponsoren. De onderzoeksafdeling van het HDI financiert zichzelf door subsidies aan te vragen voor onderzoek. Er worden pas onderzoekers aangenomen als hiervoor geld beschikbaar is, voor de duur van het betreffende onderzoeksproject.

4. Hoe worden donaties besteed?

Alle inkomsten uit donaties komen ten goede aan de zorg. Het verschil tussen de vergoeding van zorgverzekeraars en de kosten die het HDI maakt wordt hiermee gedekt. Van elke gedoneerde euro wordt ongeveer 5 cent gebruikt voor fondsenwerving.

5. Wat kan ik doen om het HDI te helpen?

Het HDI steunen kan op een manier die bij jou past. Wil je eenmalig bijdragen aan psychologische zorg bij kanker, of een partnerschap aangaan met het HDI als bedrijf? Bekijk de mogelijkheden via ‘Wat jij kan doen‘ of neem contact op met onze fondsenwervers via sponsoring@hdi.nl of 030-2524027.

Help mee om psychologische zorg bij kanker
overeind te houden.

Zonder steun, geen zorg

 

Pin It on Pinterest