Home  |  Wat wij doen

Wat wij doen

Ieder jaar krijgen ruim 118.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Een diagnose die je wereld op zijn kop zet. Bij het Helen Dowling Instituut (HDI) helpen we kankerpatiënten en hun naasten overeind. Met persoonlijke zorg, wetenschappelijk onderzoek en scholing maken we ons sterk voor een betere kwaliteit van leven bij kanker.

1. Zorg met aandacht

Kanker heeft een enorme emotionele impact. Niet alleen op diegene die ziek is, maar ook op zijn of haar dierbaren. Het komt vaak voor dat mensen angstig, vermoeid of somber worden, ook als het medische traject is afgerond. Soms worden de klachten zo heftig dat professionele hulp nodig is. Dan kunnen mensen bij ons terecht voor individuele, relatie-, gezins- of groepstherapie. Of ze volgen een online behandeling om te leren omgaan met vermoeidheidsklachten of de angst voor terugkeer van kanker.
Toen ik opnieuw ziek werd, heb ik me direct weer naar het HDI laten verwijzen. De depressie na de eerste diagnose was zo heftig, die wilde ik voorkomen.
Marvin de Vos

Ex-cliënt

2. Onderzoek

Bij het HDI komen praktijk en wetenschap samen. We hebben een eigen onderzoeksafdeling, die steeds bekijkt hoe de zorg voor onze cliënten nóg beter kan. De meeste onderzoeks­projecten zijn daarom evaluaties of onderzoeken naar de effectiviteit van bepaalde typen zorg. Resultaten uit wetenschappelijk onderzoek worden vertaald naar nieuwe of verbeterde behandelingen, of meetinstrumenten die door het HDI en andere zorgverleners gebruikt kunnen worden.

Lees meer over onderzoek van het HDI

Met ons onderzoek willen we bereiken dat de zorg nog beter toegankelijk wordt en optimaal aansluit bij de cliënt.
Marije van der Lee

Hoofd Wetenschappelijk Onderzoek

3. Training en scholing

Onze therapeuten zijn ervaren in het werken met mensen in zware omstandigheden. Vanuit de Helen Dowling Academie delen we onze expertise met andere zorgverleners en werkgevers die  te maken hebben met kanker in hun organisatie. We geven op aanvraag training en scholing over bijvoorbeeld communicatie in de palliatieve fase, intimiteit bij kanker en werken met of na kanker. Ook zijn er elk jaar open trainingen voor zorgverleners en professionals over vitaliteit en energiemanagement.

Samen zorgen we ervoor dat mensen die getroffen zijn door kanker de beste hulp krijgen.

Renske Marechal

Therapeut

“Ik voel een enorme druk om te blijven leven”

“Ik voel een enorme druk om te blijven leven”

Ondanks het coronavirus zorgt HDI gewoon door op afstand. Gelukkig maar, want zo kan de verwerking van kanker voor cliënten als Gonneke gewoon doorgaan. Haar therapeut helpt haar om rust in te bouwen en om te gaan met verlies en beperkingen.

Lees meer
“De therapie gaf mij de tools om mijn kracht te hervinden”

“De therapie gaf mij de tools om mijn kracht te hervinden”

Toen ik de eerste keer kanker kreeg, raakte ik zwaar depressief. Ik kon alleen nog maar in een donkere kamer zitten, in mijn eentje. Het HDI hielp me door die depressie heen. Toen de kanker terugkwam, zag ik dankzij de therapie het zwarte gat voor ik erin kon vallen…...

Lees meer
 

Jaarverslag

Meer weten over onze organisatie en behaalde resultaten? Bekijk het jaarverslag van HDI.

Pin It on Pinterest