Home  |  Wat wij doen

Wat wij doen

Ieder jaar krijgen ruim 116.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Een diagnose die je wereld op zijn kop zet. Bij het Helen Dowling Instituut (HDI) helpen we kankerpatiënten en hun naasten overeind. Met persoonlijke zorg, wetenschappelijk onderzoek en scholing maken we ons sterk voor een betere kwaliteit van leven bij kanker.

1. Zorg met aandacht

Kanker heeft een enorme emotionele impact. Niet alleen op diegene die ziek is, maar ook op zijn of haar dierbaren. Het komt vaak voor dat mensen angstig, vermoeid of somber worden, ook als het medische traject is afgerond. Soms worden de klachten zo heftig dat professionele hulp nodig is. Dan kunnen mensen bij ons terecht voor individuele, relatie-, gezins- of groepstherapie. Of ze volgen een online behandeling om te leren omgaan met vermoeidheidsklachten of de angst voor terugkeer van kanker.

Toen ik opnieuw ziek werd, heb ik me direct weer naar het HDI laten verwijzen. De depressie na de eerste diagnose was zo heftig, die wilde ik voorkomen.

Marvin de Vos

Ex-cliënt

2. Onderzoek

Bij het HDI komen praktijk en wetenschap samen. We hebben een eigen onderzoeksafdeling, die steeds bekijkt hoe de zorg voor onze cliënten nóg beter kan. De meeste onderzoeks­projecten zijn daarom evaluaties of onderzoeken naar de effectiviteit van bepaalde typen zorg. Resultaten uit wetenschappelijk onderzoek worden vertaald naar nieuwe of verbeterde behandelingen, of meetinstrumenten die door het HDI en andere zorgverleners gebruikt kunnen worden.

Lees meer over onderzoek van het HDI

Met ons onderzoek willen we bereiken dat de zorg nog beter toegankelijk wordt en optimaal aansluit bij de cliënt.

Marije van der Lee

Hoofd Wetenschappelijk Onderzoek

3. Training en scholing

Onze therapeuten zijn ervaren in het werken met mensen in zware omstandigheden. Vanuit de Helen Dowling Academie delen we onze expertise met andere zorgverleners en werkgevers die  te maken hebben met kanker in hun organisatie. We geven op aanvraag training en scholing over bijvoorbeeld communicatie in de palliatieve fase, intimiteit bij kanker en werken met of na kanker. Ook zijn er elk jaar open trainingen voor zorgverleners en professionals over vitaliteit en energiemanagement.

Samen zorgen we ervoor dat mensen die getroffen zijn door kanker de beste hulp ontvangen.

Claartje van der Kraan

Therapeut

”U bedoelt dat ik kanker heb?”

”U bedoelt dat ik kanker heb?”

Het verhaal van Julien “Goedemorgen meneer Jukema, ik heb minder goed nieuws voor u. U heeft een non-seminomen tumor.” “U bedoelt dat ik kanker heb? ” “Ja, dat bedoel ik inderdaad.” Het is 18 december 2017, ’s ochtends heb ik een afspraak bij de...

Lees meer
Aandacht voor elkaar

Aandacht voor elkaar

“Stéphanie heeft nog maar een paar weken te leven.” De PET-scan lichtte over haar hele lichaam op als een kerstboom. Alsof je naar een slechte film zit te kijken. Vol ongeloof. En daar gingen we dan, naar onze kinderen (toen 7, 9 en 12 jaar) met het slechte nieuws..

Lees meer

Jaarverslag

Meer weten over onze organisatie en behaalde resultaten? Bekijk het jaarverslag van HDI.

"Samen staan we sterk"

Olga Roomer en Marguerite Terwindt

Pin It on Pinterest