Home  |  Wat wij doen

Wat wij doen

Ieder jaar krijgen circa 110.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Een diagnose die je wereld op zijn kop zet.  Het Helen Dowling Instituut (HDI) helpt kankerpatiënten en hun naasten overeind. Met persoonlijke zorg, wetenschappelijk onderzoek en scholing maken we ons sterk voor een betere kwaliteit van leven bij kanker.

1. Zorg met aandacht

Kanker heeft een grote emotionele impact. Niet alleen op diegene die ziek is, maar ook op zijn of haar dierbaren. Het komt vaak voor dat mensen angstig, vermoeid of somber raken, ook als het medische traject is afgerond. Soms zijn de klachten zo heftig dat professionele hulp nodig is. In dat geval kunnen mensen terecht bij het HDI voor individuele, relatie-, gezins- of groepstherapie. Daarnaast biedt het HDI online therapieën gericht op het verminderen van vermoeidheid en angst voor terugkeer van kanker.

Toen ik opnieuw ziek werd, heb ik me direct weer naar het HDI laten verwijzen. De depressie na de eerste diagnose was zo heftig, die wilde ik voorkomen.

Marvin de Vos

Ex-cliënt

2. Onderzoek

Naast psychologische zorg verricht het HDI wetenschappelijk onderzoek. Onze onderzoeks­afdeling levert een concrete bijdrage aan psycho­logische zorg bij kanker. De meeste onderzoeks­projecten van het HDI zijn daarom evaluaties of studies naar de effectiviteit van bepaalde typen zorg.

Lees meer over onderzoek van het HDI

Met ons onderzoek willen we bereiken dat de zorg nog beter toegankelijk wordt en optimaal aansluit bij de cliënt.

Marije van der Lee

Hoofd Wetenschappelijk Onderzoek

3. Kennis en bewustzijn vergroten

Onze therapeuten hebben jarenlange ervaring en zijn geschoold in de psycho-oncologie. Deze expertise delen we graag met andere zorgverleners die te maken krijgen met kankerpatiënten en hun naasten. We maken tijd vrij om bijvoorbeeld huisartsen en verpleegkundigen voor te lichten, bij te scholen en te adviseren over psychologische gevolgen van kanker.

Samen zorgen we ervoor dat mensen die getroffen zijn door kanker de beste hulp ontvangen.

Claartje van der Kraan

Therapeut

Van vechten naar acceptatie

Van vechten naar acceptatie

Het verhaal van Judith Op vrijdag 9 december 2016 ging ik naar het ziekenhuis om een vaag klein knobbeltje in mijn borst te laten onderzoeken...’ter geruststelling’. Dezelfde dag hoorde ik dat het borstkanker was. Nog steeds voelt het soms alsof dit...

Lees meer
Altijd de angst dat het terugkomt

Altijd de angst dat het terugkomt

Bea keerde terug bij het HDI nadat er voor de derde keer kanker bij haar was ontdekt. “Een van de belangrijkste dingen die ik dankzij het HDI heb geleerd, is om met de intense vermoeidheid om te gaan die samengaat met kanker.”

Lees meer

Jaarverslag

Meer weten over onze organisatie en behaalde resultaten? Bekijk het jaarverslag van HDI.

"Samen staan we sterk"

Olga Roomer en Marguerite Terwindt

Pin It on Pinterest