Heb je een vraag? Neem een kijkje tussen deze veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.
Algemeen
Wanneer is het Helen Dowling Instituut (HDI) opgericht?

Het HDI is in 1988 opgericht door prof. dr. Marco de Vries. Hij was geïnteresseerd naar de invloed van psychische factoren op lichamelijke ziekten. Daarvoor richtte hij het Helen Dowling Instituut op. Marco vernoemde het instituut naar de violiste Helen Dowling, die hij een jaar eerder ontmoet had.

Wie is Helen Dowling?

Helen Dowling was een van geboorte Russische violiste en muziekpedagoge die het grootste deel van haar leven in New York en Londen woonde en werkte. In 1987 overleed zij op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. De oprichter van het HDI, prof. dr. Marco de Vries, ontmoette haar slechts eenmaal, twee weken voor haar dood. Hij was zo onder de indruk van haar persoonlijkheid, dat hij het instituut postuum naar haar vernoemde toen het in 1988 werd opgericht. Lees meer over Helen Dowling, Marco de Vries en hun ontmoeting.

Wat doet het HDI?
Het Helen Dowling Instituut (HDI) helpt kankerpatiënten en hun naasten het psychisch lijden als gevolg van de ziekte te verminderen. Dat doet het instituut door het bieden van professionele psychologische zorg, het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en het scholen van professionals in de oncologie. Lees meer over het werk van het HDI op Over het HDI.
Hoeveel mensen helpt het HDI?

Jaarlijks helpt het HDI ruim 2.300 mensen. Dit doen wij vanuit onze vestigingen in Bilthoven en Arnhem en dependances in Utrecht en Nijmegen. Ook bieden we online therapie gericht op vermoeidheidsklachten en de angst voor terugkeer van kanker. Daarmee is het HDI de grootste psycho-oncologische instelling van Nederland.

Hoe beoordelen cliënten de zorg van het HDI?

Het gemiddelde cijfer voor onze zorg was 8,6 (2019). Uit onafhankelijke behandelingen op Zorgkaart Nederland krijgt de zorg van het HDI een 9.2 gemiddeld (2019).

Hoe meld ik me aan voor zorg bij het HDI?
De website www.heldenvanhdi.nl is gericht op fondsenwerving voor het HDI. Voor uitgebreide informatie over de zorg van het HDI verwijzen wij je graag naar onze reguliere website www.hdi.nl.
Goed doel
Is het HDI een ANBI?
Ja, het HDI is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dat betekent o.a. dat het HDI geen winstoogmerk heeft, bestuurders alleen een onkostenvergoeding ontvangen en zich voor minimaal 90% inzet voor het algemeen belang.
Waarom heeft het HDI geld nodig?
Als gecertificeerde ggz-instelling wordt onze zorg grotendeels vergoed door de basisverzekering. De tarieven van de zorgverzekeraars zijn echter zo laag dat deze alleen de basiszorg dekken, terwijl het HDI is gedreven om niet minder dan de beste zorg te leveren aan onze cliënten. Onze hoge kwaliteit en aandacht voor de cliënt betekent dat wij aanvullende financiële middelen moeten werven om kwaliteitszorg te kunnen blijven bieden.
Hoe kan ik het HDI steunen?
Alle steun is welkom om de zorg van het HDI te kunnen voortzetten. Kijk bij Wat kun jij doen voor alle mogelijke manieren om het HDI te steunen. Heb je andere ideeën? Neem contact met ons op.
Hoe komt het HDI aan inkomsten?
De zorg van het HDI wordt grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering. Voor ongeveer 10% van de begroting zijn aanvullende inkomsten nodig. Dit is een jaarlijks tekort van ongeveer € 500.000. Met behulp van donateurs, sponsoren, actievoerders en vermogensfondsen moeten we dit tekort dekken.
Hoe wordt mijn donatie besteed?
Iedere euro draagt bij aan de psychologische zorg voor mensen die getroffen worden door kanker. Jaarlijks komen wij ongeveer € 500.000 tekort om onze zorg voort te kunnen zetten. Dat is exclusief uitbreiding, innovaties en onderhoudskosten die wij uitvoeren als daar geld beschikbaar voor is. Zonder financiële steun van derden, kunnen wij ons belangrijke werk niet blijven doen. Voor meer informatie over het HDI als goed en de wijze waarop geld besteed wordt, verwijzen we graag naar ons jaarverslag.

Doneer je liever aan een concreet project? Neem dan contact op met ons. We bespreken graag de mogelijkheden met je.

Donaties
Wat is het rekeningnummer van het HDI?
NL05 TRIO 0254 3066 91 t.n.v. Stichting Helen Dowling Instituut. Voor donaties uit het buitenland heb je onze BIC-code nodig: TRIONL2U.
Wat is het RSIN- of fiscaal nummer van het HDI?
Het RSIN- of fiscaal nummer van het HDI is: 007188742.
Wanneer wordt mijn donatie geïncasseerd?
Als je gekozen hebt voor doneren via automatische incasso, wordt je donatie afgeschreven van je rekening rond de 1e van de eerstvolgende maand.
Is mijn donatie aftrekbaar?
Het HDI is een zogenaamde ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dat betekent dat donaties aan het HDI onder bepaalde omstandigheden fiscaal aftrekbaar zijn. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.
Hoe kan ik mijn donatie wijzigen?
Wijzigingen in het donatiebedrag, frequentie van je donatie of je rekeningnummer kun je doorgeven via sponsoring@hdi.nl of 030 – 252 50 43.
Hoe kan ik mijn donatie stopzetten?

Jouw donateurschap opzeggen kan door een mail te sturen naar sponsoring@hdi.nl of te bellen naar 030 252 4027. Als je dit vóór de 18e van de maand doet, wordt je donatie niet meer geïncasseerd in de daaropvolgende maand. Zeg je je donatie ná de 18e op? Dan wordt je donatie nog eenmaal geïncasseerd, omdat de incasso’s voor de daaropvolgende maand al verwerkt zijn door onze financiële administratie.

Acties en evenementen
Hoe start ik een eigen actie voor het HDI?
Iedereen kan in actie komen voor het HDI. Bekijk het stappenplan voor acties op Start een actie. We denken graag met je mee om jouw actie tot een succes te maken.
Hoe sluit ik aan bij een actie of evenement van het HDI?
Bekijk onze pagina Doe met ons mee voor een overzicht van de evenementen waarbij jij kunt aansluiten. Per evenement wordt aangegeven hoe je je hiervoor kunt aanmelden.
Hoe kan ik geld ophalen met mijn actie of deelname aan een evenement?
Je kunt ervoor kiezen om offline donaties te verzamelen. De opbrengst kun je dan achteraf overmaken op de rekening van het HDI: NL05 TRIO 0254 3066 91 o.v.v. je naam + actie. Daarnaast kun je ervoor kiezen om geld op te halen via een persoonlijke online actiepagina via Pifworld. Als je contant geld wilt laten meetellen op je online actiepagina, kun je dit bedrag zelf overmaken op je pagina. Voor hulp kun je contact met ons opnemen.
Wat is een actiepagina?

Als je een actie aanmeldt via Start een actie, creëer je een persoonlijke actiepagina. Hiermee maak je je actie bekend en kunnen mensen online doneren. Als je aansluit bij een bestaand evenement krijg je van ons een persoonlijke link om een actiepagina aan te maken. De opbrengsten van jou en je mede-Helden worden dan getoond en opgeteld bij dat betreffende evenement.

Moet ik inschrijfgeld betalen voor deelname aan een evenement?
Als je deelneemt aan de Mud Masters of de Dam tot Damloop, betaal je geen inschrijfgeld. Jouw deelname wordt betaald door het HDI. In ruil hiervoor vragen we je geld op te halen voor het HDI. Voor de Nijmeegse Vierdaagse vragen we je zelf je aanmelding te regelen.
Hoe kan het HDI helpen bij mijn actie?
Om jouw actie tot een succes te maken, heeft het HDI tips en trucs voor jouw actie opgesteld. Daarnaast denken we graag met je mee over het promoten van je actie en het benaderen van de media. Neem contact met ons op via sponsoring@hdi.nl.
Privacy
Hoe gaat het HDI om met mijn gegevens?
Het Helen Dowling Instituut gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. Deze gegevens worden niet verstrekt aan derden. Wij gebruiken ze alleen om in contact met jou te komen over jouw donatie of actie voor het HDI, en je te informeren over de besteding van donaties. Bekijk voor meer informatie ons Privacy statement.

Staat jouw vraag er niet bij? Neem contact met ons op.

Pin It on Pinterest