Home  |  Nieuws  |  Aandacht voor angst na kanker in NRC

Aandacht voor angst na kanker in NRC

19 februari 2018

Mascha, ex-cliënt van het HDI, en therapeut Coen delen hun ervaringen met angst voor terugkeer van kanker vandaag in de NRC. Het is een angst waar velen mee te maken hebben, maar waarvan helaas niet iedereen weet dat er iets aan te doen is.

Angst na kanker

Op de jaarlijkse controles zag alles er goed uit, zegt Ridder Jansen, maar de artsen zeiden nooit dat ze was genezen. En met het verstrijken van de tijd werd ze steeds ongeruster . Als ze flinke hoofdpijn had, dacht ze: ‘Oh god, een tumor in mijn hoofd.’ En als ze een week aan het hoesten was, dacht ze: ‘Het zit in mijn longen. Nu is alles uitgezaaid.’ In haar slaap zag ze zichzelf regelmatig dood in een kist liggen en schoot soms wakker met het gevoel alsof ze stikte.

Hulp bij het HDI

Pas vijf jaar na haar operatie zocht ze hulp, bij Het Helen Dowling Instituut (HDI), dat is gespecialiseerd in psychologische zorg bij kanker. De angst dat de kanker terugkeert, belemmert het dagelijks functioneren van ongeveer eenderde van de patiënten én hun naasten, zegt Coen Völker, GZ-psycholoog en werkzaam bij het HDI. In ziekenhuizen wordt hun niet altijd verteld dat ze psychische klachten kunnen krijgen en als dat wel gebeurt, zijn de patiënten dat snel vergeten, zegt hij. Daarom schreef hij mee aan het boek Angst na kanker van psycholoog Jan Verhulst, die zelf ook kanker kreeg. „Er zijn weinig mensen die weten dat je iets aan de angst kan doen,” zegt Völker. Het HDI biedt een gespecialiseerde online therapie aan gericht op angst voor terugkeer van kanker: Minder Angst na Kanker.

Lees het volledige artikel op www.nrc.nl

Lees nu het HELEN magazine!

Lees nu het gratis magazine HELEN, voor mensen met kanker, hun omgeving én zorgverleners. Dit magazine van het Helen Dowling Instituut (HDI) en zorgpartners staat boordevol ervaringsverhalen, praktische tips en waardevolle informatie over de psychische impact van kanker.

Extra behandelkamers dankzij steun fondsen

De vraag naar onze psychologische zorg bij kanker is groot. Steeds meer mensen weten ons te vinden, en we hebben nieuwe therapeuten aangenomen om de wachttijd te verkorten. Maar ons pand in Bilthoven was niet bestand tegen deze groei.

Pin It on Pinterest